媽媽寶寶討論區

大閘蟹煮法x保存!大閘蟹清蒸,要蒸幾分鐘呢?

吃蟹指南!大閘蟹季節,一起來品嘗台灣大閘蟹!大閘蟹怎麼吃?大閘蟹煮法,清蒸幾分鐘呢?還有,珍貴大閘蟹要如何保存呢?

牙刷輕刷大閘蟹腹部、關節泥沙,腹部朝上,清蒸大閘蟹最肥美,醋、薑絲調成蘸醬,可驅寒提鮮。

蟹蟹農場養蟹達人推薦吃法:

1.水滾後大閘蟹腹部朝上(蟹黃蟹膏比較不容易流失)放入蒸籠清蒸。
2.轉中火,大隻蒸15分鐘,小隻蒸13分鐘。
蟹蟹農場老闆建議,新鮮的大閘蟹單獨吃就很美味,不過如果要吃不同口味,可切幾片薑片放入水果醋當沾醬食用。

親泉農莊蟹老闆推薦吃法:

1.每隻大閘蟹放2片紫蘇葉於蟹腹上,可驅寒,亦可提味去腥。
2.起初以慢火細蒸,直至蒸鍋的水沸騰後轉至大火蒸15分鐘或以上,即可上桌享用。

大閘蟹煮法,清蒸幾分鐘呢?綜合兩位蟹老闆建議,依大閘蟹大小,水滾後大隻蒸15分鐘、小隻蒸13分鐘。

大閘蟹要如何保存?

收到大閘蟹,檢查沒問題後,將保麗龍箱內的冰塊與冰水清理掉,將大閘蟹蓋上濕的紙巾放入冰箱低溫冷藏可保存三天。不過,大閘蟹當然是當天收到後享受肥美的蟹膏蟹黃,最新鮮、最好吃,建議2天內享用完畢喔!

資料載入中, 請稍候...